Waterzijdig inregelen

Bespaar Geld d.m.v. het inregelen van uw cv-installatie.

Hier ziet u hoe een radiatorkraan wordt ingeregeld.

Hier ziet u hoe een radiatorkraan wordt ingeregeld.

 

 

Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen, wat is dat? Waterzijdig inregelen is het in balans brengen van uw cv-installatie. Het zorgt ervoor dat het warme water op een goede manier over de radiatoren wordt verdeeld. Het inregelen is een eenmalige handeling .

Waarom is waterzijdig inregelen nodig?

De overgrote meerderheid van de cv-installaties zijn niet waterzijdig ingeregeld. We komen daar vaak de volgende situaties tegen:

De radiator die dichtbij de cv-ketel staat krijgt het snelst en het meeste warme water. Het krijgt niet eens voldoende tijd om warmte af te geven. De radiator die ver van de cv-ketel is geplaatst, krijgt daarentegen weinig warm water. Het gevolg is dat de radiator traag opwarmt of zelfs nauwelijks opwarmt. We noemen dit een onbalans en geeft een paar praktische problemen:

 • Een slecht comfort omdat het pand niet gelijkmatig opwarmt.
 • Een slecht comfort omdat bepaalde ruimtes niet warm te krijgen zijn.
 • Een hoog gasverbruik omdat de cv-watertemperatuur niet optimaal is.

Bij deze problemen wordt er door veel installateurs voor gekozen om grotere radiatoren op te hangen, maar dat is helemaal niet nodig. Een radiator is bij de bouw namelijk precies afgestemd op het volume van de ruimte. Een grotere radiator gaat in de meeste gevallen het probleem niet oplossen. Daarvoor moeten we de CV waterzijdig inregelen.

Wat is waterzijdig inregelen?

Het waterzijdig inregelen zorgt ervoor dat elke radiator het juiste volume water krijgt. Bij het waterzijdig inregelen wordt de maximale doorstroomopening ingesteld. Dit kan enerzijds met het binnenwerk van de radiatorkraan en anderzijds met het voetventiel. Een radiator ver van de cv-ketel moet een grotere opening hebben dan een radiator dichtbij de ketel. Wat de juiste instelling hiervoor is doet men met waterzijdig inregelen. Hier een voorbeeld van een goed ingeregelde cv:

 

Methodes voor waterzijdig inregelen

Er zijn 3 methodes om de cv-installatie waterzijdig in te regelen:

 • de temperatuurmethode
 • de vóórinstelmethode
 • ultrasoon methode

Temperatuurmethode waterzijdig inregelen

Bij de temperatuurmethode wordt de inregeling van de radiatoren gebaseerd op een verschil van 20 graden tussen aanvoer- en retourtemperatuur van een radiator, gerekend met een buitentemperatuur van – 10°C. De methode wordt uitgevoerd als de cv-ketel in bedrijf is. Deze methode kan goed uitgevoerd worden door Inregeltechniek Drachten

 • Particulier
 • Bedrijfsmatig
 • Scholen

Particulier

Waterzijdig inregelen bevordert het comfort en bespaart energie

Wij komen veel bij particulieren om waterzijdig in te regelen, veelal gehoorde klacht het is niet behaaglijk hoor je dan.

De werkzaamheden

Wij zullen dan uw radiatoren zo afstellen, dat overal in de woning uw radiator of vloerverwarming de juiste doorstroming heeft. Ook de regelingen kijken wij na, het blijkt dat veel regelingen niet goed staan afgesteld zoals een weersafhankelijke regeling, draadloze afstandsbedieningen, servomotoren op vloerverwarming, zone-regeling.

De kosten

De kosten bedragen voor een gemiddelde woning € 325,- incl. BTW en € 0,29 per gereden kilometer. (deze bedragen zijn exclusief vervangen van niet inregelbare kranen, of defecte onderdelen). Uw voordeel een goede werkende cv-installatie en een besparing op uw gasrekening.

Bedrijfsmatig

Comfort verbeteren? Energie besparen? of gewoon uw nieuwe installatie Waterzijdig inregelen? Dan bent u bij ons aan het goede adres.

Nieuwbouw

Bent u installateur en wilt u een nieuwe installatie waterzijdig inregelen, koel of verwarming dan bent u bij ons aan het goede adres.

Het voordeel is:

 1. Het gewenste comfort wordt gehaald.
 2. De energierekening wordt niet te hoog.
 3. En uw installatie functioneert zoals u het wilt.

Wij regelen uw installatie in volgens de isso. U krijgt na afloop een uitgebreide inregelrapport.

Woningbouwcorporaties

Wij hebben voor woningbouwcorporaties of vereniging van huiseigenaren speciale tarieven, stuur ons een e-mail en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Klachten

Zit u op kantoor met uw jas of dikke trui? omdat de cv-installatie niet functioneert. Wij hebben al veel bedrijven uit de kou gehaald. wij kunnen het comfort binnen uw bedrijf verbeteren en meestal met een besparing op uw gasrekening, dat kan tussen de 15% en 30% oplopen.

Ook regelen wij vloer- verwarming/koeling in veel warmtepompen functioneren goed, helaas zit er in de vloertemperaturen veel verschil, waardoor het niet overal egaal warm is.

Scholen

In veel scholen is het binnenklimaat nog steeds niet goed voor elkaar, wat vermoeide leerlingen oplevert, en de school prestaties gaan naar beneden

Algemeen

Comfort is voor scholen belangrijk: lokalen mogen niet te warm zijn, maar ook niet te koud. Kinderen kunnen zich moeilijk concentreren als de temperatuur te hoog of te laag is.

Een gelijkmatige temperatuur van 20°C is voor lokalen ideaal, gangen kunnen best toe met 18°C, tenzij er ook lessen in de gangen zijn dan wordt een temperatuur van 20°C aangehouden, terwijl voor het speellokaal en de toiletten 16/17°C voldoende is.

Helaas zijn er maar weinig scholen die aan deze normen voldoen. In veel scholen verschilt de temperatuur van lokaal tot lokaal. Zo zijn lokalen op het zuiden of westen nogal eens te warm, als de zon volop schijnt. Lokalen op het noorden en oosten zijn daarentegen vaak te koud. Als de cv-installatie afgesteld staat op de temperatuur in de koude lokalen, is de temperatuur in de andere lokalen te hoog. Andersom is het in de lokalen op het noorden weer veel te koud.

Dit soort problemen kan worden voorkomen met een cv-installatie die bij de omvang van het gebouw past, met een juiste afstelling van de cv-ketel en de radiatoren. Ook voldoende passende radiatoren en de juiste geleidelijke stooklijnen zijn belangrijk. Een lokaal kan overigens het beste worden verwarmd door radiatoren die om en om zijn voorzien van thermostaatkranen.

Door waterzijdig inregelen is niet alleen het gewenste comfort te behalen, maar kan er ook een aanzienlijke besparing op het gasverbruik worden gerealiseerd. De methode berust op het aloude principe van een evenredige verdeling van het hete water over de radiatoren. Hierdoor ontstaat in elke ruimte de juiste temperatuur. Door de alsmaar stijgende energieprijzen maar nog meer nog vanwege een beter comfort, herwint waterzijdig inregelen evenwel terrein.

Voor het waterzijdig inregelen is een inventarisatie nodig van de cv-installatie, de temperaturen in de verschillende vertrekken en de klachten. Door het inventariseren en het in kaart brengen van de gehele installatie komen problemen, eventuele defecten en verkeerde instellingen boven water. Soms blijkt zelfs dat de capaciteit van de ketel niet in verhouding staat tot het gebouw. Werkt de installatie zoals deze behoort te werken, dan kunnen veel problemen simpel worden verholpen.

Het streven van waterzijdig inregelen is om een besparing te halen van 10 tot 30% en minstens zo belangrijk om het comfort per ruimte te verbeteren.

Wij hebben reeds veel ervaring met inregelen van de schoolgebouwen ook de regeling wordt door ons opnieuw ingeregeld. voor meer informatie bel of stuur een e-mail